dijous, 21 de juny de 2012

Continguts, drets d'autor i llicències Copyleft

Sovint trobem contingut a Internet que ens interessa fer servir en els nostres treballs, en presentacions, o per acompanyar per exemple algun article al blog. En alters ocasions som nosaltres mateixos els que hem creat un contingut que volem compartir amb altres persones.

I és llavors que ens surt el dubte. Podem fer servir aquest material que hem trobat? És lícit o ètic? I si jo publico coses a Internet, quin ús se'n podrà fer?

La primera idea que voldria transmetre és el valor de compartir i cooperar i com Internet ens ho pot facilitar. Si nosaltres compartim el nostre coneixement i altres usuaris també ho fan, tots ens en podem beneficiar. Per tant, usar i/o adaptar contingut ja existent no té perquè ser dolent. Això si, cal respectar sempre els fonts originals i tenir en compte les possibles limitacions d'ús que l'autor posi. Endavant doncs amb el copia y pega, però això si, ben fet i amb respecte.Idees clau
  • Cal respectar els Drets d'autor de tot el material que circula a Internet.

  • Com a norma general sempre que copiem textos o usem imatges de terceres persones, en citarem la font (podem fer-ho, per exemple, amb un peu de foto, o bé copiant el text entre cometes o fent-ne referència al final del text).

  • És important que mirem si al lloc original fa alguna menció específica sobre la llicència d'ús.

  • En general s'entén que la informació que circula per Internet es pot fer circular, sempre i quan se'n citi la font. Però, hem de tenir en compte, que si copiem un contingut en paper (foto escanejada, text d'un article de diari en paper, etc.). caldrà analitzar-ho més a fons i veure si hi ha alguna llicència que ho faciliti o ho impedeixi.


Documents d'interès per ampliar informació

Alguns recursos d'on obtenir material anb Copyleft


Imatges
Música

General

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada