divendres, 23 de març de 2012

Un recorregut en el temps de les dones

El passat diumenge 11 de març, en el marc de les activitats al voltant del "Dia Internacional de les Dones", els alumnes de la Casa d'Oficis d'Animació Sociocultural van dinamitzar una gimcana popular. Aquesta activitat es va desenvolupar a petició del Programa de la dona de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, juntament amb el Consell de les Dones.

La gimcana, inspirada en el llibre "Guia de les dones de Sant Feliu de Llobregat", proposava un recorregut en el temps de les dones per Sant Feliu.

L'objectiu de la gimcana era transportar els i les participants a la dècada del 1930, perquè coneguessin com vivien les dones els seus diferents temps:

  • El temps familiar
  • El temps comunitari
  • El temps laboral
  • El temps personal
L’objectiu es completava fent la comparació d’aquesta realitat passada amb la situació actual de les dones. L'activitat va començar a les 10h. A tots els participants se'ls hi va fer entrega d’un plànol de Sant Feliu on constava el recorregut i els vuit punts on eren les proves, així com una bossa creada ad-hoc a mode de record.

En cada punt calia superar una petita prova relacionada amb els temps. Per exemple, una d’elles consistia en respondre a la pregunta “En quin any les dones varen poder votar?”; els i les participants responien en un globus, i després aquest es penjava en una capsa. Si la prova era superada els animadors socioculturals que estaven en les diferents proves, posaven un gomet en un rellotge que cada participant portava en el full.

Un cop finalitzat el recorregut calia tornar a la Plaça de la Vila per comprovar que s'havien superat totes les proves; aleshores, es feia entrega d'un diploma i un obsequi a cadascun dels participants.

Els alumnes de la Casa d'Oficis varen participar en aquest projecte que ha estat la primera acció fora del centre i la primera del pla de treball.

Les funcions desenvolupades varen ser:

- Participació en la creació de la gimcana, aportant idees per les proves.

- Dinamització de la gimcana i les proves. Cadascun dels alumnes en una prova, dinamitzant els diferents grups que participaven, juntament amb una persona voluntària del Consell de les Dones.

La valoració d'aquesta activitat ha estat molt positiva tant pel procés de preparació i desenvolupament realitzat pels alumnes i el programa de la Dona, com per la motivació i l’interès mostrar per les persones participants a totes les proves.

La gimcana és una eina de coneixement cultural que ha servit als participants per realitzar un viatge pel passat, present i futur de les dones de Sant Feliu de Llobregat.

1 comentari: