divendres, 21 d’octubre de 2011

Inici nous cursos de formació ocupacional

Com ja sabeu finalment ha arribat l’aprovació dels cursos de formació ocupacional i ens han atorgat 8 accions formatives.


Així els propers dies 25 i 26 d'octubre es realitzaran les diferents sessions informatives corresponents a les 5 especialitats que iniciarem al darrer trimestre de l'any.


Enguany volem plantejar els cursos com una formació orientada al desenvolupament de les competències, oferint a els/les alumnes una via formativa de desenvolupament i millora de les seves competències professionals.

Pensem que aquest model de formació per competències pot ajudar al desenvolupament del capital competencial i la millora de l’ocupabilitat de les persones que actualment es troben a l'atur.

divendres, 14 d’octubre de 2011

Trobar feina? tenir un ofici? millorar l'ocupabilitat?

Avui he llegit un article titulat ¿Quieres encontrar trabajo o ser empleable? que m'ha semblat interessant i que es podria utilitzar com a eina de treball i reflexió amb els/les alumnes de l'Aula Sant Feliu.

Quan he llegit el títol, de seguida he pensat en els alumnes del programa SUMA'T, ja que en moltes ocasions mostren una urgència i interès per trobar feina que fa, que si la troben, s'oblidin de tota la resta, especialment dels processos formatius en els que estan immersos.

Es tracta d’un col·lectiu a qui li costa molt plantejar-se objectius a llarg termini i això provoca que sovint acceptin treballs que només representen solucions momentànies als seus problemes (perquè són feines temporals, amb data de finalització, sense perspectiva de futur...). Quan un alumne accepta una feina "precària" i abandona el procés formatiu en el que estava immers, ha fet una despesa de temps i esforços que va minvant les forces per tornar a fer front a un nou procés de formació i inserció. Sovint són alumnes que han iniciat múltiples accions formatives de diversos àmbits, però que no han aconseguit l'acreditació en cap d'elles, i això fa que cada vegada estiguin més desmotivats.

I en aquest context, encara que sembli una paradoxa, ens trobem que el fet d'aconseguir una feina no és la solució al problema de l'atur.

I tenir un ofici o professió? això ens garanteix una estabilitat laboral i personal? Sens dubte, és el primer pas per tal de poder accedir al mercat laboral amb més garanties d'èxit, ja que el fet d'estar capacitats per al desenvolupament d’un ofici ens posa en condicions favorables per a ocupar llocs de feina. Però amb això no en tindrem prou ja que com s'ha demostrat, en l'actual moment de crisi, el mercat de treball es troba en constant evolució i en qualsevol moment podem veure com les nostres competències deixen d'encaixar amb les demandes del mercat laboral i ens tornarem a trobar a l'inici del procés.

L'objectiu que tots i totes hauríem de tenir en ment i que hem de transmetre als alumnes, és la importància de desenvolupar la nostra ocupabilitat, entesa com la capacitat de desenvolupar feines satisfactòriament i de moure'ns pel mercat de treballa amb garanties d'èxit. Hem d'incorporar la idea de la formació com un procés que dura tota la vida, ja sigui per perfeccionar el què sabem fer, per obrir noves perspectives laborals, per actualitzar coneixements...

Això no és una tasca fàcil. Pot suposar temps, esforços i diners. Però hem d'entendre-ho com una inversió i no pas com una despesa. Una inversió en nosaltres mateixos i en el nostre futur.

dijous, 13 d’octubre de 2011

Noves tendències i innovació a l'educació

Ahir vam acomiadar als nostres companys i companyes de la Casa d'Oficis Sant Feliu Ciutat digital III que havien compartit un any amb nosaltres, els hi desitgem molta sort en aquest nova etapa.

Vam fer un acte de cloenda que vam aprofitar per escoltar el Jordi Jubany i les seves reflexions sobre les noves tendències a l'educació.

Es va introduir el tema amb una visualització del que havia passat als últims 60 segons al món: més de mig milió de comentaris al Facebook, 36 hores pujades a youtube,.....van ser alguns dels exemples que ens van fer reflexionar durant uns segons d'aquest nou escenari.

Destaquem la frase: construcció compartida del coneixement i les noves possibilitats que obre al món educatiu i el canvi de paradigma que aquesta realitat suposa.

Com a nous mitjans existents es va fer referència a la realitat augmentada i els codis QR amb moltes possibilitats en tots els sectors de la docència.

Es va destacar el paper de les xarxes socials i els geolocaliltzadors com elements imprescindibles i motors per a nous sitemes com: e-learning, mobile learning, blenden learning,....

També es va fer un petit apunt sobre el PLE -Entorn Personal d'Aprenentatge- . No podem oblidar la individualitat i els diferents ritmes d'aprenentatge per aquest motiu animo a totes les persones que us dediqueu a la docència a aprofundir en l'aprenentatge personalitzat i les seves potencialitats i que siguin els propis alumnes que tinguin control del seu procès d'aprenentatge.

Com veieu un nou escenari apassionant i amb un munt de possibiltats per INNOVAR.
dilluns, 10 d’octubre de 2011

Adopta un amic

El passat divendres el cos d'agents cívics juntament amb un tècnic i el regidor de l'àrea de medi ambient vam visitar el centre d'acollida Help Guau d'Argentona. A les seves instal·lacions arriben els gossos que són abandonats a la nostra ciutat sense xip i que després d'un temps de quarantena i un cop ja desparasitats, xipats i esterilitzats, ja estan disponibles per ser adoptats.

És molt important tenir el nostre gos correctament censat i identificat perquè si l'animal es perd pugui ser recuperat ràpidament. D'aquesta manera evitaríem que molts gossos anéssin a parar a la protectora d'animals a l'espera de ser l'afortunat (actualment hi ha 30 gossos trobats a Sant Feliu que esperen ser acollits per una nova família).

Si estàs pensant en gaudir de tots els beneficis de la companyia d'un gos i valora positivament la possibilitat d'adoptar-lo i reflexiona sobre aquests ítems:
  • El temps de vida d'un gos pot ser de 15-20 anys.
  • Pensa sempre en l'animal adult i no pas en el cadell.
  • El temps que disposes per estar amb ell.
  • L'espai que heu de compartir.
  • Les necessitats de l'animal (vacunacions, identificació, alimentació...).
  • La seva educació.
Si vols més informació sobre l'adopció de gossos o ja tens un gos i t'agradaria conèixer-lo una mica millor et recomanem que t'apropis a la plaça Alfons Comin aquest diumenge pel matí (de 10 a 14 h.). Allí et podràs trobar amb els agents cívics i gaudir d'una autèntica Fira Canina amb diferents tallers adreçats als actuals i futurs propietaris de gossos.