dilluns, 1 d’agost de 2011

Els animadors i animadores socioculturals finalitzen les pràctiques als casals d'estiu

Els alumnes de la Casa d'Oficis d'animadors i animadores socioculturals van posar punt i final el passat divendres 29 a les seves pràctiques als Casals d’estiu. Han estat cinc setmanes al llarg de les quals aquests joves han desenvolupat tasques d’animació en l’àmbit del lleure amb diferents entitats de Sant Feliu. En total, 150 hores de pràctiques que, juntament amb les 100 hores de formació en l’educació del lleure que han rebut, i l’elaboració i entrega d’una memòria, els permetran accedir a la seva primera acreditació: el títol oficial de Monitor/a de lleure infantil i juvenil.

El grup es va distribuir entre les diferents propostes de lleure desenvolupades a Sant Feliu al llarg de juliol, en funció de les capacitats i potencialitats de cadascun dels animadors. Concretament van participar en les següents iniciatives:

Casal de l’Escola Monmany i l’Escola Pau Vila
El Club d’Esplai Sant Feliu va donar la possibilitat al Jordi, la Míriam i la Irene de participar activament en els casals d’estiu que va organitzar al juliol. Cadascun d’ells es va adscriure a un grup de nens i nenes d’edats específiques, amb els quals han fet activitats molt diverses: des d’anar a la piscina fins a treballar la psicomotricitat, sempre de manera consensuada amb els responsables de l’esplai.

Casal municipal de futbol
Organitzat pel Departament d’Esports de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, aquest casal va permetre l’Adrià i el Sergio desenvolupar interessants propostes basades en la pràctica esportiva. Al llarg de dues setmanes de treball intensiu van organitzar, supervisats per un coordinador, activitats com bàdminton, tenis, hoquei i, òbviament, futbol.

Casal de l’Escola Nadal
El Club d’Esplai Diversitat Lúdica, com a organitzador d’aquest casal, va ser l’encarregat de supervisar la tasca de la Núria des de finals del juny. Arropada per l’equip de monitors i monitores de l’esplai, va tenir l'oportunitat de desenvolupar amb els més petits diverses iniciatives educatives i de lleure, englobades dins el leit-motiv del casal d’enguany: la Galàxia dels Somnis i el seu ocell missatger, el Xumbalambera.

Tallers de lleure a la Biblioteca
El Raül i el Carlos van participar en una iniciativa pionera al nostre municipi: uns tallers d’estiu organitzats conjuntament entre la Casa d’Oficis i la Biblioteca Montserrat Roig. Totes les tardes de dilluns, dimecres i divendres del mes de juliol la biblioteca es convertia en un refugi de pirates en el que nens i nenes de 5 a 12 anys participaven en activitats com tallers de papiroflèxia, construccions o jocs d’aigua, entre d’altres.

Els animadors i animadores socioculturals han assumit diferents funcions en el transcurs de les seves pràctiques. Tot i que aquestes variaven molt en funció del lloc en el que estaven, es perseguia que fossin responsables de:
  • Preparar, mitjançant reunions amb l'equip de monitors, les activitats del casal.
  • Realitzar i portar a terme les activitats programades.
  • Dinamitzar els grups d'infants i/o joves.
  • Acompanyar en el treball educatiu dels monitors vers els infants.
  • Acompanyar en les funcions de portar els infants en les excursions i activitats.
  • Vetllar per un bon funcionament de les activitats.
  • Garantir el treball en equip.
L'experiència de treballar en un entorn real amb infants ha esdevingut una vivència inoblidable per a uns alumnes als que cal felicitar pel compromís, responsabilitat i actitud de servei de que han fet gala en el transcurs de les pràctiques. La cirereta del pastís ha estat la implicació des del primer minut de les entitats, a les que agraïm la oportunitat (i en alguns casos, la paciència!) que han donat a la Casa d’oficis d’animadors socioculturals de poder treballar plegats.