divendres, 14 d’octubre de 2011

Trobar feina? tenir un ofici? millorar l'ocupabilitat?

Avui he llegit un article titulat ¿Quieres encontrar trabajo o ser empleable? que m'ha semblat interessant i que es podria utilitzar com a eina de treball i reflexió amb els/les alumnes de l'Aula Sant Feliu.

Quan he llegit el títol, de seguida he pensat en els alumnes del programa SUMA'T, ja que en moltes ocasions mostren una urgència i interès per trobar feina que fa, que si la troben, s'oblidin de tota la resta, especialment dels processos formatius en els que estan immersos.

Es tracta d’un col·lectiu a qui li costa molt plantejar-se objectius a llarg termini i això provoca que sovint acceptin treballs que només representen solucions momentànies als seus problemes (perquè són feines temporals, amb data de finalització, sense perspectiva de futur...). Quan un alumne accepta una feina "precària" i abandona el procés formatiu en el que estava immers, ha fet una despesa de temps i esforços que va minvant les forces per tornar a fer front a un nou procés de formació i inserció. Sovint són alumnes que han iniciat múltiples accions formatives de diversos àmbits, però que no han aconseguit l'acreditació en cap d'elles, i això fa que cada vegada estiguin més desmotivats.

I en aquest context, encara que sembli una paradoxa, ens trobem que el fet d'aconseguir una feina no és la solució al problema de l'atur.

I tenir un ofici o professió? això ens garanteix una estabilitat laboral i personal? Sens dubte, és el primer pas per tal de poder accedir al mercat laboral amb més garanties d'èxit, ja que el fet d'estar capacitats per al desenvolupament d’un ofici ens posa en condicions favorables per a ocupar llocs de feina. Però amb això no en tindrem prou ja que com s'ha demostrat, en l'actual moment de crisi, el mercat de treball es troba en constant evolució i en qualsevol moment podem veure com les nostres competències deixen d'encaixar amb les demandes del mercat laboral i ens tornarem a trobar a l'inici del procés.

L'objectiu que tots i totes hauríem de tenir en ment i que hem de transmetre als alumnes, és la importància de desenvolupar la nostra ocupabilitat, entesa com la capacitat de desenvolupar feines satisfactòriament i de moure'ns pel mercat de treballa amb garanties d'èxit. Hem d'incorporar la idea de la formació com un procés que dura tota la vida, ja sigui per perfeccionar el què sabem fer, per obrir noves perspectives laborals, per actualitzar coneixements...

Això no és una tasca fàcil. Pot suposar temps, esforços i diners. Però hem d'entendre-ho com una inversió i no pas com una despesa. Una inversió en nosaltres mateixos i en el nostre futur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada