dimecres, 22 de juny de 2011

L’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat participa en un innovador projecte educatiu de Realitat Augmentada

La Casa d’Oficis Sant Feliu Ciutat Digital III, del projecte municipal Sant Feliu On Line i el departament de Promoció Econòmica, ha estat escollit com a un dels equips pilot per contribuir al desenvolupament del projecte EspiRA, creat per l’associació Espiral i Educared (Fundación Telefónica).

El projecte EspiRa és un projecte molt innovador que pretén, basant-se en la Realitat Augmentada (RA), aconseguir una aplicació que pugui ser utilitzada de manera senzilla i intuïtiva al món educatiu. Són nombroses les possibilitats que ofereix la RA en el camp de l'Educació: com fer excursions per la nostra localitat, consultant i produint informació de manera interactiva sobre punts d'interès relacionats amb els monuments, la història, les tradicions, les obres, el transport, la vegetació, els edificis emblemàtics ...

La RA pot ser utilitzada des d'ordinadors fins a dispositius mòbils (mòbils, tablets...) amb Sistema Operatiu Android o iOS de l'iPhone que ja estan implantant aquesta tecnologia. Els objectius del projecte són:
  • Conèixer les possibilitats educatives de la Realitat Augmentada per enriquir els processos d'ensenyament / aprenentatge mitjançant l'ús qualitatiu i creatiu de les TIC / TAC.
  • Facilitar a l'alumnat i professorat la possibilitat d'experimentar, explorar, interactuar i relacionar-se amb el seu entorn, generant recursos i coneixement de manera creativa i lúdica (aprendre-fent, aprendre-jugant)
  • Innovar en educació mitjançant l'ús de tecnologies emergents, concretament portant a terme un projecte sobre realitat augmentada.
  • Crear una comunitat de professorat, alumnat i persones en general que participin com prosumidors del servei per tal d'adquirir informació i coneixement i de pas fer una aportació a la cultura i l'educació de tota la societat.

És un projecte que podríem classificar com IAP (investigació-Acció-Participació) centrat en l'estudiant amb l'acompanyament del professorat. L'aplicatiu EspiRA, unit a la creativitat de professorat i alumnat, ajudarà a conèixer millor el nostre entorn local alhora que ens permetrà participar en un projecte innovador de tendències emergents en educació TIC / TAC, que combina mòbil-learning amb realitat augmentada.


Començant la fase inicial

En aquests moments, el projecte ja està en marxa i l’equip dels alumnes treballadors de la Casa d’Oficis Sant Feliu Ciutat Digital III és un dels més actius desenvolupadors a tot l’Estat. La missió d'aquest equip serà la de:

  1. Georeferenciar un mínim d'entrades (punts destacats del seu entorn). S’ha iniciat amb els punts de la Ruta Modernista de Sant Feliu de Llobregat.
  2. Introduir dades com el context i informació rellevant sobre cada punt.
  3. Consultar in situ o via web les entrades dels altres components de l'equip.
  4. Completar una base de dades amb les referències introduïdes.
  5. Compartir i debatre en un fòrum adhoc del projecte les dificultats hagudes, els èxits aconseguits, les possibilitats que es poden anar descobrint, etc.

Què és la realitat augmentada?

La realitat augmentada és una millora respecte a la realitat virtual, ja que mentre que la virtual s’aïlla completament del món real, l’avançada ens mostra el món real fusionat amb el món virtual.
Aquesta nova tecnologia complementa la percepció i la interacció amb el món real i permet a l’usuari estar en un entorn real augmentat amb informació addicional generada per l’ordinador o dispositiu mòbil. L’objectiu central és construir una realitat hibrida, que barregi la visió en temps real d’un lloc o d’un objecte amb informació pròpia i contextual provinent de diferents fonts.

La realitat augmentada: Combina elements reals i virtuals, és interactiva en temps real i està registrada en 3D.

La realitat augmentada està en ple desenvolupament, i en un futur no molt llunyà, el carrers podrien estar plagats de dades que nosaltres no poden veure amb els nostres ulls, però que mitjançant la tecnologia podríem recollir tota aquesta informació provinent de cartells informatius, publicitat, imatges, descripcions, i molt més que podríem incorporar des del món virtual.
Més informació :

·           Realitat Augmentada.
·           Projecte EspiRA.
·           Algunes possibles aplicacions Realitat Augmentada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada