divendres, 10 de juny de 2011

La Casa d'Oficis d'Animadors i Animadores Socioculturals dinamitza la VII Fira de la Solidaritat

La Casa d’Oficis d’Animadors i Animadores Socioculturals, programa ocupacional iniciat el passat mes de gener mitjançant Treball als Barris, ha impulsat en els darrers mesos diferents accions destinades a infants, joves, adults i gent gran de Sant Feliu de Llobregat, sempre de manera coordinada amb diferents departaments de l'Ajuntament. S’han desenvolupat diverses iniciatives juntament amb els tècnics responsables, d'entre d'altres seccions, de Cultura i Joventut, Educació, Cooperació o Gent Gran, que de manera global han valorat positivament el treball realitzat fins ara pels integrants d’aquesta Casa d’Oficis. Entre les activitats portades a terme, podem destacar:
La darrera intervenció per part d’aquests futurs animadors socioculturals es va produïr aquest dissabte passat 4 de juny, dia en que es va realitzar la VII Fira de la Solidaritat organitzada pel Departament d'Immigració i Cooperació juntament amb el Consell Solidari (comissió que reuneix totes les entitats de cooperació sense ànim de lucre de Sant Feliu de Llobregat). En aquesta ocasió també es va comptar amb els vuit joves integrants de la Casa d'Oficis per portar a terme tasques de dinamització durant tota la jornada.

En què va consistir aquesta dinamització? Per poder respondre cal entendre quin és el concepte en el qual centrem la tasca de l'animador/a sociocultural. La funció principal d'un/a animador/a sociocultural és intentar que cada persona (infant, jove, adult, persona gran) prengui i sigui part activa en la creació i innovació cultural i social del seu barri, del seu poble o de la seva ciutat.

L'animador/a sociocultural és un facilitador/a de processos de comunicació i participació entre grups de ciutadans. I ho fa mitjançant la gestió, l' organització i la intervenció d'accions lúdiques, musicals, teatrals, artístiques, creatives i educatives, veritables punts de partida des dels quals la Casa d'Oficis ha desenvolupat les diferents actuacions de dinamització al municipi.

En el cas de la VII Fira de la Solidaritat es van articular diferents iniciatives, totes elles contemplades dins el programa i consensuades amb l'organització. Durant el matí els alumnes van desenvolupar una acció per apropar al ciutadà (infant, adult, jove o persona gran) els diferents projectes que les entitats de cooperació porten a terme.

Els alumnes es van caracteritzar com a "mimos" i, emprant tècniques de mímica i teatre, comunicaven als ciutadans i ciutadanes la importància de veure aquesta exposició, convidant a totes les persones que passaven per la Plaça de la Vila a veure-la.

Cap a les dotze del migdia es va dibuixar una mandala al terra amb guix i es va decorar amb materials naturals, tots ells extrets dels diferents jardins de Sant Feliu: sorra, fulles seques o pedres grans i petites. Els animadors van convidar i acompanyar els infants a contribuir en la creació d'aquest element artístic, cultural i místic, com és una mandala.

Per la tarda les entitats de cooperació van preparar diferents proves per portar a terme una gimcana infantil. Els animadors i animadores socioculturals disfressats de bruixes i bruixots van dinamitzar aquesta gimcana, en la que els diferents infants havien d’aconseguir els ingredients per fer la poció màgica que ens ajudarà a construir un món més solidari. Els ingredients els aconseguien fent les proves de les entitats de cooperació. L'objectiu era apropar els infants i les famílies a les entitats de cooperació i conèixer els seus projectes i el seu treball.

L’experiència d’aquest passat cap de setmana és un bon exemple de les tasques que estan portant a terme els integrants de la Casa d'Oficis. Aquest programa ocupacional representa una magnífica oportunitat d'aprenentatge i d'inserció per a aquests joves; però alhora, gràcies a la dedicació i disposició dels seus alumnes i l'equip tècnic, es pot arribar a desenvolupar una tasca de conscienciació i participació ciutadana solidària per millorar la convivència a la ciutat de Sant Feliu de Llobregat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada